logo
vr bril

Samsung Gear VR

De Samsung Gear VR is een soort high-tech versie van de Google Cardboard. De goedkope VR bril van Google. Net als de Google Cardboard heb je voor de Samsung Gear VR ook een smartphone nodig om te functioneren als display.

Omdat de Samsung VR in samenwerking is gemaakt met het bedrijf Oculus, gebruikt de Samsung dezelfde head tracking technologie software als de Oculus Rift. Wat betekent dat de Samsung Gear VR qua functionaliteit dicht in de buurt komt van virtual reality brillen in hogere prijsklassen.

De Samsung Gear VR biedt een mix aan van games, VR games en andere entertainment ervaringen zoals filmpjes. Technisch gezien doet de Samsung Gear VR niet veel onder voor duurdere VR brillen en heeft een schermresolutie van 2560 x 1440 en een gezichtsveld van 96 graden. Echter is de virtual reality ervaring een stuk beperkter en voelt de Samsung VR meer aan als een leuk hebbedingetje dan een echte meeslepende ervaring. Voor het geld is de headset het in ieder geval waard aangezien hij een stuk goedkoper is dan de meeste VR brillen.

Conclusie: In tegenstelling tot de Google Cardboard werkt de Samsung Gear VR alleen met Samsung smartphones, wat wel een klein minpuntje is. Echter is het nog steeds een zeer degelijke VR-bril, vooral voor de lage prijs. Als je een Samsung smartphone eigenaar bent is de Samsung Gear VR een leuk instapmodel om je bekend te maken met de wereld van virtual reality.

Update: Er is een nieuwe versie beschikbaar van dit product; de Samsung Gear 2 heeft een betere pixelweegave en een breder gezichtsveld

Rechtszaken tegen Intel om Meltdown & Spectre

Uit een rapport van de Amerikaanse beurswaakhond blijkt, dat er sinds de publicatie van de Meltdown‐ en Spectrelekken, 32 rechtszaken zijn aangespannen tegen Intel. 30 daarvan zijn ingediend door consumenten.

Grote bedrijven lopen het meeste risico om aangevallen te worden door deze beveiliginslekken. Je zou dan ook verwachten dat zij het zijn die rechtszaken aanspannen tegen bedrijven als Intel. Toch is het merendeel van de zaken aangespannen door consumenten. Het zijn wel groepsvorderingen maar toch zet het wel te denken.

Ik kan me niet voorstellen dat ik als consument echt heel veel last zou kunnen hebben van dit soort veiligheidsproblemen. Of ben ik dan te naïef? Als je altijd je updates draait en een goede virusscanner hebt dan is de kans, volgens mij, heel klein dat je in de problemen komt. Ik heb van al mijn belangrijke informatie ook altijd 2 backups op externe datadragers. En ik heb een imag van mijn computer ook op een externe schijf. Verder is er bij mij qua gevoelige data weinig te halen.

Bij grote bedrijven is dit anders. Neem nou de overheid die lopen altijd hopeloos achter met updates en en nieuwe software aanschaffen is altijd een langdurig proces. Daarnaast gaat het om veel computer en servers als er geupdate moet worden. Ook hebben deze bedrijven zeer veel gevoelige informatie die niet op straat mag komen. En als je nou net nieuwe hardware hebt aangeschaft dan ga je niet weer opnieuw aanbesteden omdat er problemen gevonden zijn als Meldown en Spectre.

Toch zijn het de consumenten die rechtszaken voeren. Waarom? Ik denk zelf dat het een combinatie is van twee redenen. De eeste reden is dat consumenten niet precies snappen wat er aan de hand is en zijn ze bang voor de gevolgen. Iedereen krijgt wel de berichten via de social media over oplichters die net doen alsof ze van Microsoft zijn. Of criminelen uit Afrika die je computer op slot gooien to je betaald. Natuurlijk heb je een goede backup en is dit soort criminaliteit geen enkele probleem. De laatste jaren is je recht halen veel gemakkelijker geworden doordat de rechtsgang vaak als groep gemaakt wordt. Samen sta je immers sterk. Door deze ontwikkeling en door de angst maakt een consument vandaag de dag sneller de stap om naar de rechter te gaan.

De tweede reden voor een rechtsgang, is geld. In Amerika is dat natuurlijk al heel lang gemeengoed. Een medewerker van een koffieshop morst koffie over een klant. BAM een rechtszaak. Dat is volgens mij hier ook de grootste drijfveer voor een consument om een zaak te starten tegen een bedrijf als Intel. Een groot en machtig bedrijf waar veel te halen valt. Snel gewin en je hoeft er weinig voor te doen. De groep neemt een jurist in de arm. Vaak is het ook nog no-cure no-pay.

Ik vind dit toch een vreemde gang van zaken. Natuurlijk moet je er vanuit kunnen gaan dat als je een apparaat koopt dat het veilig is om te gebruiken. Maar zolang mensen overal op het internet hun hele hebben en houden invullen, te makkelijke wachtwoorden bedenken, geen zin hebben in twee-traps beveiliging, geen zin hebben om backups te maken en maar blijven denken dat overkomt mij toch niet? Zolang consumenten dit gedrag vertonen hebben ze naar mijn mening zeker ook niet het recht om rechtszaken te gaan voeren uit finacieel gewin. Ook met die angst valt het wel mee zolang mensen maar blijven geloven dat ze veilig zijn op internet zonder dat ze daar zelf ook iets aan moeten bijdragen.

Top 5 VR apps

1

Google Street View

Google heeft zijn Street View-app vernieuwd en daar Cardboard-ondersteuning aan toegevoegd. Daar wordt de app in één klap veel beter van.

2

WITHIN - VR (Virtual Reality)

De app biedt een aantal video’s die speciaal voor vr gemaakt zijn. Zo kun je zien hoe een kunstwerk in New York tot stand komt, een Q&A van Jerry Seinfeld bijwonen of een filosofische film over het leven bekijken.

3

Discovery VR

De camera’s van Discovery nemen je mee onder water tussen de haaien of laten je wel heel dicht bij olifanten in het wild komen.

4

DinoTrek VR Experience

Dinotrek is een toffe korte video, die gericht is op kinderen die dino-fan zijn. In dit 3D-geanimeerde filmpje loop je als het ware door de prehistorie.

5

House of Terror VR

Dit is een spookhuis in virtual reality, en eentje die niet voor tere zieltjes is. In de app word je in een vervallen huis gezet waar je doorheen moet lopen en puzzeltjes moet oplossen.